AEQ metoda®

Kaj je AEQ metoda?

AEQ metoda je izobraževalni psihosomatski proces, kjer na nežen, varen in razumski način dolgoročno odpravljamo vzroke za kronične težave (bolečine, bolezni, neuspeh, izčrpanost, …).

Komu je namenjena AEQ metoda?

Namenjena je vsem, ki za svoje trenutno stanje še ne poznajo rešitev, a so pripravljeni v svojem obstoječem življenskem slogu odkrivati pomankljivosti in jih postopoma nadomeščati z bolj učinkovitimi pristopi.

Kako poteka urejanje težav z AEQ metodo?

Teoretični del
Pri učenju je sprva večji poudarek na pridobivanju teoretičnega znanja. To zaobjema branje člankov, kjer so predstavljeni osnovni koncepti na katerih temelji AEQ metoda, preostale vrzeli pa se zapolni ob pogovorih z AEQ učiteljem.

Praktični del
Ko je teoretična podlaga dovolj dobra, se v učenje aktivno vključi še telo.

Takrat se prične z učenjem AEQ vaj (praktični del). V tem delu te AEQ učitelj vodi v gibalno vajo, pri tem pa ti poskusiš zavestno navodila posredovati naprej do telesa, da jih pretvoriš iz ukaza v gib.

Med izvajanjem vaje si pozoren na to, da spremljaš kako dobro zaznavaš svoje trenutno stanje v telesu in vseskozi preverjaš kako dobro so končni gibi usklajeni z navodili.

Pri AEQ vaji si nalijemo čistega vina
Ker je za ljudi s kroničnimi težavami značilno, da so v svojem telesu razvili Senzorno-motorno amnezijo, ki ponazarja odtujitev uma od telesa, pride med izvajanjem AEQ vaje do stanj, ko se zaradi nepravilnosti v povezavah čutno-gibalne povratne zanke pojavijo očitne razlike med navodili in izvedbo giba.

Stranka je po vsaki vaji bolje seznanjena z nepravilnostmi, za katere ob pomoči učitelja poišče primerne rešitve na nivoju čutenja, mišljenja in vedenja. Z vsakim dvigom urejenosti, zmanjšamo potrebo po napetosti in telesu olajšamo doseganje ravnovesja (homeostaze).

V iskanju ravnovesja …
Pogosto doseganje ravnovesja je osnova za delovanje našega organizma. V teh trenutkih gre telo v homeostazo, ki sproži parasimpatični način delovanja. Ta v telesu sproži proces regeneracije in počitka.

Lahko si predstavljaš, kako regeneracija pomaga vračati telo nazaj v stanje optimalnega delovanja. To pa pozitivno vpliva na zmanjševanje fizičnih in psihičnih tegob.

Ne gre brez spremembe
Vedeti je treba, da do takšnega izboljšanja stanja ne pride brez sprememb. In da vpeljevanje novih načinov prinaša s sabo tudi vso neprijetnost, katere smo se izogibali in jo z zakrčenostjo telesa ves ta čas zadrževali v sebi.

Z redno vajo dviguješ čustveno in telesno integriteto z namenom, da pripraviš svoj um in telo na delovanje v novih pogojih. Enake situacije sedaj dojemaš drugače, in na njih drugače tudi odreagiraš.

V situacijah, ko si včasih prestrašen-a otrpnil-a ali zbežal-a, boš po novem čutil-a več podpore s strani svojega telesa, ki ti bo za vlaganje časa vase povrnil z integriteto. Ta ti da stabilnost, da od teh istih strahov ne zbežiš, ampak pokažeš sebi in okolju, da imaš moč konstruktivnega soočanja z situacijami, ki za urejanje zahtevajo visoke kompetence.

Prevzemanje primerne odgovornosti in užitek
Do izboljšanja ne prihaja le pri manjšanju bolečine temveč tudi pri užitku. Za dobro življenje je nujno potrebno, da imamo dovolj pogosto doživljanje prijetnih dogodkov in ob tem dopustiti telesu, da ga v celoti preplavi užitek.

Užitek se v zakrčenem telesu udejani v oslabljeni obliki, saj zakrčeni deli telesa ne omogočajo primerne pretočnosti in pulziranja.

Zatorej velja, da doživljanje užitka povečamo le, če z dvigom čustvene zrelosti odkrijemo razloge za zadrževanje določenih občutkov in nato te razloge tudi uredimo.

Upoštevanje vpliva podzavesti na čutenje in gibanje
Če je podzavest bila v preteklosti zaradi nemoči navajena, da okolje za nas predstavlja grožnjo, dobimo z višanjem čustvenih in gibalnih sposobnosti bolj pozitivne izkušnje. Po določenem času se podzavest navadi na bolj realno dojemanje okolice. Med drugim boš opazil-a, da v okolju, kjer ni realne nevarnosti, tvoja podzavest ne bo več ustvarila panike, ampak bo dopuščala telesu sproščenost in užitek.

Zato si velja zapomniti, da ne moremo čutiti pravega užitka, če se na drugi strani izogibamo neprijetnim občutkom.

Zaključek

Vse to, kar je mogoče spoznati na učenju AEQ metode, ni moč v celoti povzeti samo z besedami. Priporočam, da se zavedaš, da z branjem opisa AEQ metode dobiš le delni - osnovni vpogled v njen namen, njene principe in učinke.

Celovito izkušnjo dobiš samo v neposrednem stiku z metodo.

Naslednji korak
Če čutiš, da v življenju potrebuješ spremembo in te zanimajo zgoraj omenjeni koncepti, imaš možnost, da si pri meni rezerviraš termin za individualno uro učenja AEQ metode.

Rezervacijo opraviš tukaj.

Za tiste, ki pa se pred rezervacijo raje malo bolj podrobno pozanimajo, pa predlagam vodič Kako začeti z AEQ metodo.


Najpogostejša vprašanja, ko se ljudje prvič srečajo z AEQ metodo

Kaj je AEQ metoda?

AEQ metoda je izobraževalni proces, kjer na nežen, varen in razumski način dolgoročno odpravljamo vzroke za kronične težave, ki se odražajo v obliki bolečin, bolezni, poškodb, slabega počutja ali izčrpanosti.

Ko odpravite vzrok, se temu primerno zmanjšajo neželjeni simptomi.

Kdo je avtor AEQ metode?

AEQ metodo je razvil Aleš Ernst, z namenom, da svoja osebna odkritja iz vodenja terapij klinične somatike združi pod ime AEQ.

Podrobnejšo zgodbo o avtorju pa najdete na uradni spletni strani AEQ metode (za ogled klikni tukaj).

Kaj pomeni kratica AEQ?

Ime AEQ izhaja iz latinske besede aequitas, ki predstavlja koncept pravičnosti, enakosti, skladnosti, simetrije ali poštenosti.

Ali z učenjem AEQ metode lahko rešim moje težave?

Iz mojih dosedanjih izkušenj in izkušenj ostalih AEQ učiteljev se je izkazalo, da s pomočjo metode pretežno ali v celoti odpravite vzroke za:

 • težave z dihanjem (astma, spalna apneja, hiperventilacija)
 • težave s hrbtenico (lordoza, kifoza, skolioza, hernija diska)
 • nespečnosti
 • alergije
 • težave z želodcem
 • migrene
 • obrabljeni sklepi
 • utrujenost / izgorelost
 • vnetje kože (izpuščaji)
 • dolgotrajne depresije
 • anksioznost
 • pomanjkanje kreativnosti
 • težave z prevzemanjem odgovornosti
 • težave z govorom
 • prekomeren zasuk stopal (pronacija, supinacija)

Če so tvoji simptomi težje oblike, je nedvomno prehodno potreben posvet, zato da preverim, do kakšne mere lahko z mojim trenutnim znanjem pomagam pri urejanju težave.

Pomagam lahko tudi pri iskanju AEQ učitelja višje stopnje, ki ima več izkušenj z odpravljanjem simptomov te vrste.

Če potrebuješ posvet me kontaktiraš s klikom tukaj.